En kærlighedshistorie i musik
Værket, der denne eftermiddag uropføres, er en kosmisk kærlighedshistorie.
To mennesker mødes, men han bærer på en hemmelighed, han ikke kan dele, og da han ikke kan se sig selv i øjnene, må han forsvinde. Han drager til søs, men hen over havet, via stjernerne, mærker han hendes tilgivelse. Han synes i vinden at høre hendes stemme der synger, at hun forstår hans smerte, og at hun ville have tilgivet hans brøde, hvis han havde talt.
Værket er skrevet med en scenisk opførelse for øje, men denne eftermiddag får vi for første gang værket præsenteret i en koncertant version af sopran Signe Asmussen, baryton David Kragh Danving samt et fuldt besat Athelas Sinfonietta på scenen.
Nordentoftsk skønhed
Skal man forsøge at indfange Anders Nordentofts musik i en beskrivelse må det være, at det først og fremmest er velklingende på en måde, der hverken er pop eller musical. Det er nutidig musik, der lyder smukt på en måde, man måske ikke anede, det kunne i 2022. Kender man Nordentofts musik kan man genfinde ikke blot det lyriske, billedskabende og fortællende. Også temposkiftene og instrumenteringen bærer Nordentofts signatur: Den 12-strengede guitar, – der med Nordentofts egne ord ”klinger eksotisk af fjerne lande, men også lidt hen ad cembalo og lidt 60’er-agtigt.” -, farver musikken på en særlig insisterende måde. Mens harpen spiller en central rolle i værket, da Nordentoft svøber sine to tidløse karakterer i harpens luftige og mytiske univers.
Tæt samarbejde mellem forfatter og komponist
Ideen til “Hvis du havde talt”, er udviklet af forfatteren Jesper Lützhøft og komponisten Anders Nordentoft. Værket er skabt i et intenst samarbejde mellem de to. I perioden, hvor Nordentoft har været Athelas’ huskomponist, var den største opgave at skabe et nyt musikdramatisk værk for at følge op på den succes Nordentoft havde med det tidligere musikdramatiske værk ”On this Planet”. Et værk, der var skrevet for én sanger og orkester og opført i en imponerende iscenesættelse af Martin Tulinius i 2001. Til stor begejstring for anmeldere og publikum. Men hvor “On this Planet” var båret frem af det rå, ’rockede’ og skramlede, udfolder Nordentoft og Lützhøft nu i denne sammenhæng et lyrisk, dramatisk, melodisk og organisk univers. Anders Nordentoft kan det med at arbejde på tværs af det, som man forventede sig.Nordentoft var meget optaget af, at det hele skulle tage afsæt i en meditation af Marcus Aurelius, der havde en ganske særlig betydning for ham. Lützhøft insisterede på sin side på, at der skulle være mindst to personer på scenen, så en dramatisk fortælling kunne udspille sig mellem to stemmer, og så gik arbejdet ellers i gang med at udvikle en historie med en række af de elementer der kunne ekstraheres fra den stoiske Aurelius.
”Se stjernerne sejle på himlen. Se som om du selv var i deres centrum. Elementernes evigt foranderlige dans afspejles i stjernernes billeder. Sådan kan al jordisk smerte vaskes bort af himmelske visioner.”
Fra Marcus Aurelius Meditationer i Jesper Lützhøft’s oversættelse.
Medvirkende
Musik: Anders Nordentoft
Tekst: Jesper Lützhøft
Sopran: Signe Asmussen
Baryton: David Kragh Danving
Dirigent: James Sherlock
Athelas Sinfonietta