Sjostakovitj, som vi ikke kender ham, kunne næsten være overskriften på sæsonens sidste halv12 program, i hvert fald for dem, der kender Sjostakovitj fra symfonisiden.
Værkerne ligger enten tidligt i Sjostakovitjs produktion eller stammer fra den lange liste af film- og scenemusik, der viser en helt anden side af Sjostakovitj, den folkelige og meget populære, der var medvirkende til, at Stalin trods alt ikke rørte ham. Således er de muntre danse-duetter fra to celli og klaver arrangementer fra musik til forskellige film. (Dog ikke arrangeret af Sjostakovitj selv.)
I den alvorlige afdeling er den sørgmodigt smukke og meget enkle Largo fra cellosonaten. Den kan måske være optakt til klavertrioen (nr. 2), der bærer præg af at være skrevet under krigen (efter Leningradsymfonien), og er tilegnet komponistens nære ven, musikvidenskabsmanden Ivan Sollertinsky.
Helt for sig selv i Sjostakovitjs produktion står de To satser for strygeoktet, et tidligt værk, der oprindelig var tænkt som en del af et 5-satset værk … men så fik den 18-årige travlt med så meget andet. Første sats er i den senromantiske ende, mens både inspiration fra Stravinskij og et par tydeligt ”sjostakoviske” temaer præger den sprælske og virtuose anden sats. ”Jeg er ved at udvikle mig til en modernist”, skrev han til sin (daværende) veninde.
Alt det får man meget mere at vide om, når forfatteren til den meget roste ”Sjostakovitj”, Mikkel Thrane Lassen, fører os gennem koncerten (hvor man kan købe og få signere hans bog for kr. 300.)
Oktetten spilles af de studerende på Lumbye Akademiet, anført af Kirstine Futtrup. Charlotte Thanning sidder ved klaver, både i trioen – sammen med Idinna Alsbirk Lützhøft og Samira Dayyani, i largoen sammen med Halina Wigocka Wamberg, som sammen med Wiebke Vestergaard spiller dansene for to celli og klaver.
Programmerne offentliggøres løbende på copenhagenphil.dk.
Pris: 100 kr.
Medlem af Venneforeningen: 50 kr.
Unge under 25 år: Gratis adgang